En viktig del av transporten
Valet av förpackning har stor betydelse vid transport av farligt gods. Avsändaren har ansvar för att förpackningen är godkänd för det ämne som ska transporteras. Om så föreskrivs i regelverken ska förpackningen vara typgodkänd, dvs den ska ha genomgått en obligatorisk kontroll och blivit godkänd. Det är FN:s rekommendationer som ligger till grund för gällande förpacknings- och transportbestämmelser. Alla typgodkända förpackningar är försedda med märkning. Exempel på sådan typgodkännandemärkning är:
*UN 4G/Y30/S/10/S/SP-12 02 21
Vi kan även tillhandahålla lådor som uppfyller de krav som ställs vid transport av farligt gods i begränsade mängder. Dessa lådor behöver inte vara UN-godkända.
Emballagekoder
4G - Wellåda av papp
X - Förpackningsgrupp I
Y - Förpackningsgrupp II
Z - Förpackningsgrupp III
4GV - Wellåda av papp, special
4D - Plywoodlåda
1H1 - Fat av plast, fast topp
3H1 - Dunk av plast, fast topp
Absorberande medel
Innerförpackningar som innehåller vätska ska vara fullständigt inbäddade i ett absorberande material av tillräcklig mängd för att kunna absorbera deras totala vätskeinnehåll.
Vermikulit är högabsorberande och därför ett idealiskt material i händelse av en läcka med vätskor.
Vermikulit kan också användas som stötdämpande förpckningsmaterial till ömtaliga produkter, särskilt om de är oregelbundet formade.
Tejp
Kvalitetsbeskrivning
Kravet på tejp anges i respektive emballage certifikat.
Vävtejp
En tejp där ryggen är armerad. Vanligen används gasväv eller segelduk som armeringsmaterial, men även glas- och kolfiberväv förekommer om belastningskraven är höga.
Säck - Innerliner
Plastsäckar, extra tjocka och starka för farligt godsemballage, att användas som mellanförpackning, (innerliner).